Az első könyv amit megvásároltam kovászos kenyér témában, az Vanessa Kimbell könyve volt. Ez a fantasztikus céklás kenyér is az Ő receptje alapján készült, némi változtatással.
Ahogyan én készítettem:
- 220g (2x frissített) fehér kovász
- 1 nagy bio cékla olivaolajjal sütve (pürésítve)
- 800g királybúza liszt
- 200g teljeskiőrlésű rozs liszt
- Össz folyadék (víz+céklával együtt: 850g)
- 20g parajdi só
- 1kk frissen őrölt színes bors
A dagasztást mindig kézzel végzem, számomra így a kényelmes már egy ideje. Így érzem a tészta állagát :)
Az előre megsütött majd pürésített céklát elkeverem a vízzel és a kovásszal, majd hozzá mértem a liszteket és bele őröltem a borsot.
Mindent összegyúrtam hogy a liszt teljesen magába szívja a folyadékot. Pihenni hagytam kb 30percen át, majd hozzá kevertem a sót.
Innentől kezdve kb 3x-4x meghajtogattam a tésztát és kb 4-5 óra elteltével ketté vettem és előformáztam. Innen újabb 30-60perc pihenés követte és végleges formázás után rizslisztes szakajtóba tettem őket és egész éjszakára hűtőbe tettem kelni őket.
Másnap reggel 250fokon felhevített öntöttvas edényben sütöttem őket 20percig fedve, majd 210fokon újabb 20percig fedés nélkül. :)
Rácson hagytam kihűlni! :)
Amennyiben az eredeti recept alapján készítenéd, javaslom Vanessa Kimbell, Kovász Iskola c. könyvét ✌️